perjantai 14. lokakuuta 2016

Matolla on merkitystä

Matot lisäävät viihtyisyyttä ja vaikuttavat akustiikkaan siinä missä verhotkin. On vaikea kuvitella asuvansa talossa, jossa ei ole mattoja lainkaan, vaikka joku saattaakin viihtyä näin. Siivous ainakin sujuu helpommin.

Matolla on myös lämmittävä vaikutus, jos asutaan omakotitalossa. Vanhoissa taloissa lankkulattiat ovat pienessä määrin väylä myös ilman luonnolliseen ilmanvaihtoon eli lattiat hengittävät. Silloin talvella villamatot ovat jo käytännöllisyyden vuoksi tarpeellisia. Villamatot voi myös "pestä" lumihangessa, jolloin ne raikastuvat puhtaiksi.

Matoilla voi myös määritellä eri alueita esimerkiksi loft-asunoissa tai suuressa olohuoneessa erottamaan vaikka oleskelu- ja ruokailutila. Tänä päivänä suositaan suuria mattoja ja niillä on huonetta suurentava vaikutus.

Jos lattiat ovat tummat, niin olisi hyvä valita tummasävyiset matot, jottei matoista tule leijuvaa vaikutelmaa. Jos suuri kontrasti ei häiritse maton ja lattian välillä, voidaan ilman muuta valita myös vaalea matto tummalle lattialle. Osa maton sävyistä tulisi olla tummuusasteeltaan lattian tasoa, mutta siinä voi olla vaaleampia sävyjä valoisuuden ja elävyyden lisäämiseksi. 

Ennen maton ostoa voi tiedustella sovitusmahdollisuutta. Jos matto on kallis investointi, niin silloin sovitus tai palautusmahdollisuus kannattaa selvittää.

Tänään on tarjolla paljon etnisiä mattoja luonnonmateriaaleista. Marokkolaiset ja paimenmattokuviot sekä erilaiset graafiset kuviot ovat suosittuja. Maton tektuurissa voi olla myös kuvioita vaikka matto olisikin yksivärinen. Maanläheiset värit toimivat yleensä parhaiten luoden rauhallisen taustan muulle sisustukselle. Puuvilla, villa, sisal, bambu ym. luonnonmateriaalit toimivat hyvin ja tuntuvat hyviltä jalan alla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti