perjantai 14. marraskuuta 2014

Valoa elämään

Valaistus on haastava, mutta erittäin tärkeä ja mielenkiintoinen sisustuksen alue. Haasteita sille asettavat yleiset muutokset valonlähteissä. Hehkulamppu on kohta mennyttä kun led- ja energialamput yleistyvät nopeasti. Onneksi niiden tarjonta ja ominaisuudet vastaavat yhä paremmin kuluttajan tarpeita. Enää ei energia- ja ledvalo ole pääsääntöisesti kylmää ja epämiellyttävää. Energiasäästölampun värilämpötila vaihtelee 2700 - 4000K. Mitä pienempi K-arvo sen lämpimämpi valo. Yli 5000K:n valonlähteitä kutsutaan päivänvalolampuiksi. Lampun värintoistokyky vaikuttaa valon laatuun värilämpötilan ohella. Värintoistoindeksi Ra on led-valoissa alhaisempi Ra 70-80 ja esimerkiksi halogeenilla Ra 100. Kotiin värintoistoindeksin suositellaan olevan vähintään Ra 80. Mielummin enemmän, jos värit halutaan esille puhtaina. Kodin valot on hyvä myös koordinoida yhteensopiviksi väriltään ja lämmöltään.

Hyvin valaistussa tilassa on yleisvalo sekä toimintaa tukevaa ja tunnelmavaloa. Itse kammoan yleisvaloja, vaikka niitä tarvitaankin. Monissa kodeissa on lattea yleisvalo tai liian heikko ja masentava valo. Nautin itse voimakkaasta kohdistetusta valosta. Se mikä on erityisen kaunista ja näyttävää kodissasi, niin se valaistaan näyttävästi.

Valaisimien valinta on haastavaa, koska et voi nähdä valoa kaupassa niin kuin valaisin olisi paikallaan kodissasi. Valaisin itsessään voi olla simiähivelevän kaunis taideteos, mutta valo ei olekaan sellainen kun toivoit. Hyvä on kiinnittää huomio siihen, minne valo valaisimesta leviää (joka paikkaan, kattoon tai alas). Varjostimen värillä on paljon väliä sekä polttimotyypillä. Ammattilaisen tekemä valaistussuunnitelma on ehdottomasti hyvä sijoitus kodin viihtyvyyteen ja toimivuuteen.

Tom Dixon

 
 

 
 


Valaisimia vaikka mökille...
 
Nämä valot olen tilannut  - jännityksellä odotan tulosta...
 
 
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti